"/>

Konferencija za novinare u Radiju „016“ povodom Presude Upravnog suda u Nišu

Danas, 26.04.2017. godine u prostorijama Radija „016“ održana je Konferencija za medije povodom Presude Upravnog suda Republike Srbije – Odeljenja u Nišu, od 09.02.2017. godine, u vezi sa Rešenjem načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca broj 307/2016-05 od 05.04.2016. godine, a koje se odnosi na raspodelu sredstava po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvaricanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.

Na konferenciji je govorio Jugoslav Tomić, direktor radija, a u nastavku prenosimo Saopštenje:

SAOPŠTENJE RADIJA „016“ U VEZI PRESUDE UPRAVNOG SUDA REPUBLIKE SRBIJE – ODELJENJA U NIŠU

Želimo da obavestimo javnost o Presudi Upravnog suda Republike Srbije – Odeljenja u Nišu, od 09.02.2017. godine, u vezi sa Rešenjem načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca broj 307/2016-05 od 05.04.2016. godine, a koje se odnosi na raspodelu sredstava po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvaricanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.

Pored Radija „016“ tužbu Upravnom sudu na ovo Rešenje, uputio je i Radio „City“ O.D. iz Niša, a presuda glasi:

„Tužbe se uvažavaju i poništava se Rešenje načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca, br. 307/2016-05 od 05.04.2016. godine, i predmet se vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje“.

Dalje, u Presudi se između ostalog kaže:

„U izvršenju ove Presude, tuženi organ je dužan da donese novo, i na zakonu zasnovano rešenje, pridržavajući se primedaba Suda iznetih u Presudi, u roku i na način propisan odredbom člana 69, stav 2. Zakona o upravnim sporovima“, a u kome piše da je taj rok 30 dana, što do današnjeg dana nije ispoštovano.

Naravno, tu su i sudski troškovi u iznosu od 70.370,00 dinara, koje je Gradska uprava za društvene delatnosti, trebalo da uplati u roku od 15 dana Radiju „City“ i Radiju „016“, znači, do kraja februara ove godine, što takođe nije učinjeno.

Pored Gradske uprave za društvene delatnosti i njenog načelnika, odgovornost za ovakvu Presudu, snose i članovi Gradskog veća i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji su na nezakonito Rešenje dali saglasnost na sednici Gradskog veća, početkom aprila 2016. godine, znajući, ili su bar trebali da znaju, da je ono suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Takođe, su svi zajedno, protivzakonito doneli Rešenje o raspodeli 10 miliona dinara sredstava medijima po raspisanom konkursu i u 2015. godini, koje je takođe poništeno presudom Upravnog suda u Nišu.

Dve negativne presude za dve godine, a sigurni smo da će se to desiti i treći put za Rešenje o raspodeli sredstava medijima po raspisanom konkursu za ovu, 2017. godinu. Bar možemo da se „pohvalimo“, da smo jedini grad u Srbiji, kome je to pošlo za rukom, da 2 godine za redom, budu poništena rešenja o raspodeli sredstava po konkursima medijima u Leskovcu.

Podeliti za 2 godine 30 miliona dinara poreskih obveznika Leskovca, protivzakonito, medijima u Leskovcu i okolini, i platiti još 150.000 dinara sudske troškove, a da zato niko nije odgovoran, govori o bahatoj i neodgovornoj vlasti u našem gradu.

A odgovorni su svi redom: Članovi komisije, Uprava za društvene delatnosti i njen načelnik (kojima ne pada na pamet, da postupe po odluci Suda i donesu odgovarajuće odluke kojima će ispraviti ranije nezakonitosti) i članovi Gradskog veća koji su dali saglasnost na ova rešenja.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović stoji iza svega ovoga svojim neodgovornim i  bahatim ponašanjem, pokrivajući se odlukama Komisije, Uprave za društvene delatnosti i Gradskog veća, gde sede sve sami poslušnici, koji nemaju hrabrosti i morala da mu se suprotstave.

A njegove izjave članovima komisije, da Radio „016“ „ne sme da dobije ni dinara“ i „da radio stanicama ne smete davati sredstva, jer je radio Leskovac otišao u likvidaciju“, su neozbiljne i besmislene, jer gradonačelnik mora da zna da se mediji finansiraju, ne po njegovoj želji i volji, već po ponuđenim projektima, i to po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Što se Radija „016“ tiče, koji toliko smeta gradonačelniku, samo da podsetimo javnost, da je to najstariji medij u gradu (postoji 25 godina), da je godinama, a i sada, najslušanija radio stanica u Jablaničkom okrugu, po ispitivanjima IPSOS – Strategic Marketinga iz Beograda, dobitnih mnogih nagrada i priznanja, sa mnogim odobrenim projektima od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i koji se, nikada nije bavio prljavštinom, zvanom politika.

A sve ove nezakonite radnje gradonačelnik sprovodi preko svog poslušnika Srđana Conića, dopisnika RTS-a iz Leskovca, inače, i prošle i preprošle godine predsednika, a ove godine „samo“ člana Komisije. Radeći prljavi posao za svog naredbodavca – gradonačelnika, više je vodio računa da mu ispuni želje, nego o svom moralu i zakonitosti posla koga se je prihvatio. Dve godine predsednik komisije i 2 negativne sudske presude za njen nezakoniti rad, nisu bile dovoljne da se gradonačelnik odrekne njegovih usluga, već mu je omogućeno da i treći put odlučuje o podeli 20 miliona dinara poreskih obveznika.

Naravno, tu je i Aleksandar Davinić, „novinar“, dopisnik lista „Kurir“ iz Leskovca, zbog čijeg je svesno učinjenog falsifikata pri izboru za člana komisije 2016. godine, i doneta ovakva presuda. Inače, za svoj prljavi posao koji je uradio, a čije sudske materijalne posledice padaju na teret građana Leskovca, nagrađen je ove godine sa 300.000,00 RSD do strane Komisije i, naravno, gradonačelnika, iako je portal sa kojim se javio na Konkurs, registrovan u Registar medija 31.01.2017., posle raspisivanja Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini od strane Gradske uprave za društvene delatnosti (20.01.2017.).

Svi oni urušavaju pravni sistem naše države, stavljajući se iznad Suda i Zakona, smatrajući da im niko ništa ne može. Gube iz vida, da ipak u državi postoji mehanizam da se sprovedu odluke Suda, ali će to ponovo koštati poreske obveznike Leskovca, ovoga puta mnogo više.Facebook komentari

Затворено за коментаре.