Pismo gradonačelniku Leskovca

Pismo koje je direktor Radija „016“ lično uputio gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću pre par meseci očekujući njegovo izvinjenje za sve iznete neistine na Konferenciji za štampu Ministra kulture i informisanja Vlade Republike Srbije Vladana Vukosavljevića. Kako izvinjenja nije bilo, objavljujemo pismo u celini, kako bi zaštitili integritet našeg radija i njegovih slušaoca:

Gorane,

Pošto ne voliš „otvorena pisma“, ja ti se obraćam „zatvorenim pismom“, koje ovog puta upućujem samo tebi, u nadi da neće biti potrebno da i ono bude „otvoreno“.

Razlog za ovo pismo je tvoja, po ko zna koji put, zloupotreba tvoje funkcije i Konferencije za štampu, ovog puta pred ministrom, gde si sebi dozvolio da presuđuješ, osuđuješ, ocenjuješ da li je neko kriv ili nije. Na osnovu čega možeš uopšte sebi dozvoliti takvo pravo? Ne trpiš neistomišljenike, njih doživljavaš kao protivnika koga treba obesmisliti, provući kroz blato, diskreditovati ga. Očekuješ da svi budu pokorni i poslušni, da ništa ne pitaju, da svi misle kao ti i ćutke prihvataju šta god im se nudi.

A tvoja rečenica na Konferenciji za štampu sa ministrom Vukosavljevićem „da se ja pitam, Jugoslav ne bi dobio ni dinara“, govori o tvom nevaspitanju, tvojoj bahatosti, tvom poimanju demokratije, tvom moralu… Niko te ništa nije pitao, ali ti si nekome odgovarao i lagao.

Lagao po ko zna koji put, kada je u pitanju Radio „016“ i njegovi uposlenici, kojih po tebi i nema. Iako si to lako mogao da proveriš, lakše ti je bilo da se rugaš, vređaš i omalovažavaš najstariji mediji u gradu, to pred Ministrom.

A stvari stoje ovako: Radio „016“ ima 3 uposlenika i 6 honoraraca. Nikada manje, a bilo ih nekada i 20-tak (9 u stalnom radnom odnosu). Šaljem ti obračun ličnih dohodaka uposlenika za juni mesec i poreske prijave. Valjda je to dosta za jedno tvoje javno izvinjenje, koje ja i ne očekujem.

Takođe te niko nije pitao ni za projekte Radija „016“ i „Leskovačkog kruga“ koji će se sufinasirati od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, ali ti si ostrašćeno i sa neviđenom mržnjom govorio o njima, i umesto da se zahvališ ministru na rad komisija u Ministarstvu koje su o tome odlučivale, ti si i njega izvređao, jer si osporio rad petočlanih konkursnih komisija, čije stavove sigurno on ne osporava niti dovodi u sumnju. Kamo sreće da si iskoristio Konferenciju za štampu da javno čestitaš „Leskovačkom krugu“ i Radiju „016“ na uspešno osmišljene projekte, a Ministru na dodeljena sredstva leskovačkim medijima.

Šaljem ti u prilogu i obrazloženja različitih komisija Ministarstva o projektima Radija „016“ i „Leskovačkog kruga“ koji su prihvaćeni za sufinansiranje, pa se nadam da će te bar malo biti stid za sve što si govorio na Konferenciji za štampu. Jedino ako nisi veći stručnjak za medije i od članova komisije.

Još i ovo da znaš, Udruženje „Leskovački krug“ je registrovano još 2003. godine a portal „Kultura juga“ čiji je izdavač „Leskovački krug“, upisan je u registar medija 17.01.2017. godine pod brojem IN000484. I ovo možeš, ako hoćeš, lako da proveriš.

Tvoja izjava da se nikada nisi mešao u rad komisija za dodelu sredstava medijima u Leskovcu i da si spreman da ideš i na detektor laži, je i smešna i lažna. Verujem da bi se detektor laži zapalio od tvojih izrečenih laži. Jer je opšte poznato (a to su priznali i nekada tebi verni članovi komisija), da ne samo da si se mešao, nego si pravio i spiskove po kojima su mediji dobijali sredstva od Grada. Ali, „tvoji“ članovi komisija nisu to baš najbolje realizovali, pa su njihova Rešenja o dodeli sredstava medijima za 2015. i 2016. godine presudom Upravnog suda poništena, a plaćeni su i ne tako mali sudski troškovi. Sve je to tebi dobro poznato, pa tvoja izjava je tim nerazumnija. Možda se ove godine nisi mešao u radu komisije pa su oni objektivno procenili kvalitet projekta Radija „016“, koji je po njima bio među najboljima i zaslužio sufinansiranje.

Ali, Jovan Dučić lepo kaže: „njihova hrabrost nije u tome što se ničega ne plaše, nego u tome što se ničega ne stide“.

Gorane, ukoliko imaš argumente da bilo šta od ovoga demantuješ, iako nerado, vrata mog radija su ti otvorena. A pošto je ovo pismo „zatvoreno“ za javnost, možeš kada god želiš i meni da se obratiš sa istim ciljem.

I još nešto. Stavi tačku medijskim manipulacijama i halucinacijama, kontradiktornim i nepredvidivim ponašanjem, veruj mi, u tvom je interesu.

 Jugoslav Tomić, direktor Radija „016“