SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DIREKTORA RADIJA „016“

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

DIREKTORA RADIJA „016“ O REALIZACIJI KONKURSA

ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA

U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA U 2020. GODINI

 

      Poštovani građani Leskovca,

      Smatram se obaveznim da vas upoznam, kao naše poreske obveznike grada Leskovca, kako se manipuliše sa vašim parama, ovoga puta u okviru realizacije Konkursa za medije u 2020. godini.

      Ove godine iz Gradskog budžeta medijima su podeljena ukupno 30 miliona dinara, i čak trećina sredstava, ili 9,8 miliona dinara, pripalo je Televiziji Leskovac, koja je od prošle godine u vlasništvu Radojice Milosavljevića, kruševačkog biznismena, bliskog Srpskoj naprednoj stranci, koji i dalje kupuje televizije u Srbiji, najverovatnije za račun ove stranke. Gradska uprava Grada Leskovca – Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, čiji je šef Saša Mladenović je, u raspisanom Javnom konkursu za ovu godinu promenila sadržaj Konkursa u odnosu na prošlogodišnji. U delu u kome se maksimalni iznos koji se može odobriti po jednom projektu  povećava se od prošlogodišnjih 5 na 10 miliona dinara, taman koliko je TV Leskovac, promenivši u međuvremenu vlasnika, dobila ove godine. Providno, nema šta.

      Druga po visini dobijenih sredstava je Televizija K-1 doo Leskovac sa iznosom od 4,5 miliona dinara, godinama bliska Srpskoj naprednoj stranci. I ništa tu ne bi bilo neobično, jer ova televizija godinama dobija milionske iznose, da njen račun nije u blokadi već 6-7 godina, što se lako može proveriti preko Narodne banke Srbije. Preko 30 miliona dinara u zadnjih nekoliko godina je dodeljeno ovoj televiziji. Pitanje za odgovorne, kako je to moguće?

      I još jedan paradoks. Niškim medijima, naravno bliskim vlastima, i ove, kao i ranijih godina, dodeljena su znatna sredstva građana Leskovca. Tako je ove godine njima podeljeno, ni manje ni više, nego 2,6 miliona dinara. I to nije sve. Jednoj televiziji u Vranju podeljeno je 400.000 dinara, koja se u Leskovcu i ne vidi, a Preduzeću za proizvodnju i promet računarske opreme iz Beograda – 200.000 dinara.

      Interesantno je da je komisija i ove godine radila u istom sastavu kao i prošle godine, što sigurno nije slučajno, iako je bilo i drugih predloga raznih novinarskih i medijskih udruženja za članove komisije.

      I još nešto, Leskovac je jedini grad u Srbiji kome su, po odluci Upravnog suda u Nišu, poništena rešenja za izbor medijskih projekata koji će biti sufinansirani iz budžeta grada za 2015. i 2016. godinu, i plaćeni ogromni sudski troškovi, a i rešenje za 2017. godinu je u sudskom procesu. Najverovatnije će i rešenje za 2020. godinu imati istu sudbinu, jer je Radio „016“ ovih dana podneo tužbu Upravnom sudu u Nišu, naravno, zbog niza nepravilnosti u realizaciji konkursa koje se ponavljaju iz godine u godinu.

      Iza svega gore navedenog lično stoji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanovićjoš od 2014. godine, od kada je i počelo projektno sufinansiranje medija u Srbiji, i poslušni šefovi Gradske uprave – Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj. On se za sve pita, o svemu odlučuje, pa su neki raniji članovi komisija govorili, kako od gradonačelnika dobijaju spiskove medija i iznose koji oni „moraju“ da dobiju.

      Za ovih sedam godina od kada se medijima u Leskovcu sredstva iz budžeta grada dodeljuju putem konkursa, za ove namene utrošeno je 120 miliona dinara ili oko milion evra.

      Smatramo da gradonačelnik Leskovca i šefovi Gradske uprave Grada Leskovca treba da snose odgovornost za sve nepravilnosti i propuste pri realizaciji ovih konkursa? Kad – tad.

 

Direktor Radija „016“

Jugoslav Tomić